Sebastian Fagerlund:

Jousikvartetto nro 2 "From the ground" (2017)

 

Sebastian Fagerlund on yksi tämän hetken suosituimpia suomalaissäveltäjiä, jonka sävellystilausten kirjo kattaa sekä pieni- että laajamuotoisia taidemusiikin teoksia. Hänen toinen jousikvartettonsa From the ground on Amsterdamin Concertgebouwn, Kauniaisten musiikkijuhlien sekä Suomen Benelux-instituutin yhteistilausteos. Kvarteton maailman ensiesitys kuultiin Kamus-kvartetin soittamana lokakuussa 2017 Concertgebouwssa.

Fagerlund kertoo eläneensä jo pitkään teoksen musiikillisen materiaalin kanssa: ”Monet sen ideoista ja aiheista saivat alkunsa jo kymmenen vuotta sitten säveltäessäni ensimmäistä jousikvartettoani. Nyt vielä materiaalin kasvettua ja kehityttyä voi sanoa perustan (the ground) olevan läsnä tässä toisessa kvartetossa.” Lopullisen muotonsa kvartetto sai taiteilijaresidenssissä Amsterdamin Concertgebouwssa.

Viisiosainen kvartetto muodostaa 15 minuutin soivan kokonaisuuden. Teos perustuu musiikillisen materiaalin jatkuvaan kehittelyyn ja metamorfoosiin. Jokaisen uuden osan myötä Fagerlundin kuvaama spiraalimainen kehitys syventää materiaalin ulottuvuuksia. Peilaten muuntumisprosessia myös osien kestot kasvavat teoksen myötä. Vuonna 2014 valmistuneen orkesteriteoksen Stonework melodia-aihe nousee esiin kvarteton ensiosan lopussa. Aihe palaa rohkaistuneena toisessa osassa ja se valtaa alan kolmannessa osassa kehittyen kokonaisvaltaiseksi tilanteeksi.


Konsertti:

3. QQ 1 – ENNENKUULUMATONTA!
Su 29.10. klo 18.00
Uusi Paviljonki

 

Kuva: Sirpa Räihä